Guvernul a aprobat în ședința de miercuri triplarea plafonului alocat pentru achiziţia de echipamente medicale din fonduri externe nerambursabile, a anunţat Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene. Mai exact, plafonul a fost majorat de la 350 de milioane de euro, la 1,2 miliarde de euro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Boloș a precizat că Ordonanţa 43/2020 permitea unităţilor sanitare şi autorităţilor publice locale în parteneriat cu unităţile sanitare să acceseze fonduri externe nerambursabile pentru achiziţia de echipamente medicale însemnând sisteme de monitorizare sau ventilatoare sau toată aparatura specifică secţiilor de terapie intensivă. Aproape tot ce s-a solicitat prin cele 291 de cereri de finanţare depuse, în valoare de 1,271 miliarde de euro, se va şi finanţa, a mai spus ministrul.

Acesta a mai afirmat că în perioada următoare urmează să fie încheiate contracte de finanţare pentru cele 291 de cereri care au fost depuse. Până în prezent au fost încheiate 51 de contracte de finanţare cu valoarea de 156 de milioane de euro. Apelul de proiecte a fost deschis până pe data de 30 septembrie 2020.